- Buca Belediyesi diyabetli çocuklara ölçüm sensörlerini dağıttı
- Karabağlar’da Atatürk’e Vefa: Sergi, Söyleşi ve Konserle Anıldı
- TEPAV Acı Tabloyu Açıkladı: Türkiye'de Yoksul Çocuk Sayısı 10 Milyona Dayandı
- İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali başlıyor
- Konak’ın müzeleri kültür söyleşileriyle konuklarını ağırlıyor
Negatif halüsinasyon
06 Eylül, 2018Okumayı severim; kitap, dergi, gazete, internet sitelerindeki yazılar ve hatta ansiklopedi. Mesleğimle ilgili konularda daha detaylı ve araştırmacı bir şekilde okumaya çalışırken sevdiğim tarzdaki kitapları keyifle ve hatta sindire sindire okurum. Bazen tesadüfen karşılaştığım bir konuyu bazen de merakımı cezbeden bir şeyleri okurum. Farklı isimleri, farklı konuları ve farklı tarzları okumak hoşuma gitmiştir. Belki de bu yüzden çok genç yaşlarda Freud’la ve psikalanizle tanıştım. İnsan davranışları hep ilgimi çekmiştir ve bunların bilimsel sebeplerini öğrenmek için arada sırada okuyup araştırma da yaparım. Aman sakın psikoloji bilimiyle ilgilenenler yanlış anlamasın konuyla ilgili eğitimim ya da özel bir altyapım yok, benimki basit bir merak. Bu yüzden de yazdıklarımda bilimsel ya da teknik hatalar olursa şimdiden affola.
Gerek günlük yaşantımızda karşılaştığımız olaylar, gerekse bazı durumlara verdiğimiz toplu tepkilerin sebeplerini eminim aranızda da merak edenler vardır. Hatta yaşadığımız siyasi ve sosyolojik olaylarda “Stockholm Sendromu”, “güce tapma” söylemlerini sıkça duyduk ve bizler de telaffuz ettik. Bazen kendimize göre açıklamalar yaptık bazen de bilim insanlarının görüşleri bize ışık oldu.
Geçtiğimiz gün bir konuyu araştırırken karşıma enteresan bir terim çıktı; “Negatif Halüsinasyon”. Halüsinasyon nedir biliyordum ancak itiraf edeyim bu terimi ilk defa görüyordum. Hemen sayfayı incelemeye ve devamında başka kaynaklara da ulaşmaya çalıştım.
Bizlerin halüsinasyon görme olarak bildiğimiz ve bazı bilim insanlarının ifadesi ile “pozitif halüsinasyon” olmayan bir şeyi görmektir. Negatif halüsinasyon ise var olan bir şeyi görmemek demekmiş. Küçük bir hatırlatma buradaki negatif-pozitif olumsuz-olumlu anlamlarında kullanılmıyor. Konu bir hayli dikkatimi çekmişti, nasıl olur da gözümüzün önündeki görmüyorduk?
Negatif halüsinasyon en basit anlatımla beynin inanmadığını görmemesi demek. İnsan beyni dolayısıyla kişi öyle bir şeyin var olabileceğine inanmadığı için o şeyi görmüyor ve kabul etmiyor. İlk başta olmayacakmış gibi gelen bu durumu hemen her gün yaşadığımız bir örnekle daha net aktarayım. Evli olanlar bilir eşiniz size seslenir: “hayatım içeriden şunu getir” , siz bakar bakar fakat söylediği şeyi görmezsiniz. Sonra o gelir, aradığınızı önünüzden alır ve “Allah cezanı vermesin, gözünün önündekini görmüyorsun.” diye sizi haşlar. Gariptir ki eşiniz istediğini alıncaya kadar gözünüzün önündekini görmezsiniz. İşin aslı gerçekten de beynin, gözünüzün önündekini görmemesidir.
Garip ama gerçek değil mi? Bazı insanların beyni yaşanan olumsuzlukları kabul etmiyor ve reddederek görmemeyi tercih ediyor. Hırsızlığı ayyuka çıkmış birine o kadar güvenmişsinizdir ki “yok canım asla yapmaz, düzgün adamdır hem ihtiyacı mı var, kesin iftiradır, gözümle görsem inanmam…” dersiniz. Adam sizin inancınızla açıkça alay eder sizi küçük görür ama sizin yanınızda sakalını sıvazlar ve iki beylik laf da etti mi kendinize kızar ve “adamın da günahını aldık zaten o sözleri de o söylememiş ti ki? diye kendinizi sorgularsınız. Bazen de beynimiz o kadar ikna olur ki tek başına sorumlu olduğu durumda bile o kişiyi değil bambaşka ve hiçbir sorumluluğu ve yetkisi olmayan kişiyi suçlarız.
“Öyle şey mi olur?” Demeyin! Bal gibi de oluyor. Gözümüzün önünde ayan beyan hırsızlık yapanları, başkalarını adam yerine koymayanları, kendileri bir eli yağda diğer eli baldayken fakirlere şükretmeyi öğretenleri, babasının malı gibi malı mülkü haraç mezat satanları görmeyen, görmek istemeyen o kadar çok insan var ki!
Negatif halüsinasyon dışında ülkemizde en çok rastlanan psikolojik rahatsızlıkları da araştırdım ancak yazım bir hayli uzamış. Onu da bir başka yazımda paylaşmak üzere.
Yurdum insanının bu durumlarının son bulması dileklerimle, BAŞTA AKIL SAĞLIĞI olmak üzere sağlıkla kalın…
Yorum Ekle
Yazarın diğer yazıları
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Icardi'ye şiddet suçlaması
Wanda Nara, Mauro Icardi’nin kendisine şiddet uyguladığını iddia etti. Nara, futbolcu hakkında şikâyette bulunarak uzaklaştırma talep etti. Icardi’nin bugün hakim karşısına çıkacağı öğren...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Diyabet vakaları 800 milyonu aştı
Dünyada diyabetin yaygınlığını ve tedavisini inceleyen çalışma, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile iş birliği içinde NCD-RisC tarafından yürütüldü. Araştırmaya göre, diyabet vakalarının yarısından fazlası Hindistan, Çin, ABD ve Pakistan'da görüldü.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.