
Boyun fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?
Kola ve omuza yayılan ağrılar genellikte boyun fıtığına işaret ediyor. Peki her boyun fıtığı mutlaka ameliyat edilmeli mi?
İşte Aybars Akkor’un bu soruma verdiği yanıt…
Hepimiz zaman zaman boyun ağrısı çekeriz. Basit ağrı kesicilerle, istirahatle ve ya boynumuza bir şeyler sararak ağrıyı gidermeye çalışırız. Çoğu zamanda uyguladığımız bu tedaviler işe yarar.
Ancak kimi zaman tüm çabamıza rağmen bu ağrıları yok edemediğimizi belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, ‘‘Ağrı omuza ve kola doğru yayılabilir. Sırtımızda belli noktalarda çok şiddetli ağrı oluşabilir. Ağrının özellikle omuza ve kola doğru yayılması boyun fıtığına işaret eder’’ dedi ve bu durumda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini şöyle anlattı:
FITIK NEDİR?
Bizi taşıyan omur adını verdiğimiz kemikler vardır. Bu kemiklerinin arasında da disk adı verilen koyu kıvamlı sakıza benzeyen bir madde bulunur. Bu maddenin dışta kalın bir kılıfı içte de daha yumuşak bir bölümü vardır.
Bazen özellikle stres altındayken yapılan ters bir hareketle bu kalın kılıf yırtılır yumuşak olan kısım dışarı doğru çıkar. Dışarı çıkan kısımda omuriliğin veya omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırır. İşte biz buna fıtık diyoruz. Eğer sadece omurilik sıkışırsa boyun ve sırt ağrısı, sadece omurilikten çıkan sinir sıkışırsa kol ağrısı, ikisi birden sıkışırsa hem boyun hem de kol ağrısı duyarız. Bası arttıkça ağrıya uyuşukluk da eklenir. Daha da arttığında sinirde hasar da bırakmaya başlar kolumuzda güç kaybı hissederiz.
FİZİK TEDAVİYLE DÜZELİR Mİ?
Kola ve omuza yayılan boyun ağrılarında mutlaka ve mutlaka boyun konusunda uzmanlaşmış bir uzmana başvurmak gerekir. Tedavi ise hastanın muayene bulgularına ve MR görüntüsüne göre belirlenir.
Boyun fıtığında düz filmin veya bilgisayarlı tomografinin pek önemi yoktur. Hastanın MR’ında boyun fıtığı var ama fıtıktan bir parça kopmamışsa hastada sadece ağrı ve uyuşukluk var ise hastaya fizik tedavi, kayroprakti gibi manuel tedaviler ve ağrıyı yok etmek için ağrı tedavisi önerilir.
Boyun fıtıklarının yüzde 90’ı genellikle ameliyatsız dönemde teşhis edilir ve ona göre tedavi edilir. Ancak çekilen MR’da fıtıktan bir parça koptuğu görülüyorsa ve o parçanın da belirgin bir bası etkisi varsa veya hastada elle muayeneyle bile hissedilebilecek güç kaybı varsa ya da hasta geceleri ağrıyla uyanıyorsa veya yürürken dengesizliği varsa mutlaka ameliyat edilmelidir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor
AMELİYAT KORKUSU YÜRÜME BOZUKLUĞU VE CİNSEL GÜÇ KAYBINA YOL AÇABİLİR
Ameliyat denince herkesin gözü korkar ve hastalar genellikle ameliyat önerildiği zaman akla hayale gelmedik çareler arar.
Bu yüzden de hastanın durumu daha da kötüye, ameliyatla bile çözülemeyecek duruma ulaşabilir. Halbuki gelişen teknolojiler sayesinde boyun ameliyatları riski en az düzeyde olan ameliyatlardan biri konumuna ulaşmıştır.
Boyun fıtığı ameliyatında hastanın boynunun ön tarafından ufak bir kesi ile ameliyata başlanır. Gelişmiş mikroskoplar altında yapılan bu ameliyatta fıtık tamamen temizlendikten, omurilik ve sinirler rahatlatıldıktan sonra disk mesafesine fıtığın bir daha tekrar etmemesi için titanyumdan oluşan bir madde konur.
Yaklaşık yarım saat süren bu tür bir ameliyattan sonra hasta iki, üç saat içerisinde ayağa kalkabilir, isterse aynı gün hastaneden çıkabilir. Boyun fıtığı ameliyatlarından dört-beş gün sonra hasta sokağa çıkabilir, işine gücüne gidebilir.
Bu sorunların dönüşü olmaz
Boyun fıtığı ameliyatından sonra hastaya ağır kaldırma, yukarı uzanma, öne doğru eğilme gibi yasaklar önerilmez. Hasta zorlandığı yere kadar her şeyi yapabilir. Hastaya sadece boynunu üşütmemesi, özellikle stresliyken ters bir hareket yapmaması önerilir. Eğer hasta spor yapıyorsa ameliyattan bir ay sonra tekrar spora dönebilir.
Mutlaka ameliyat gerektiren durumlarda ameliyat yaptırmamak ya da geciktirmek, hastanın ömür boyu çekeceği sorunlara sebep olabilir, dengesizlik, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma ve cinsel gücün kaybı gelişirse bir daha dönüşü yoktur.
Bu nedenle boyun fıtığı şikayeti olanların özellikle bu konuda uzman olan bir doktora zaman geçirmeden başvurmalarında yarar vardır.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Yüzme, koşu ya da bisiklet değil: Uzmanlara göre en iyi egzersiz buymuş
Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalara göre dans etmek koşu, yüzme ve bisiklet gibi geleneksel egzersizlerden daha etkili. Kardiyovasküler hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlar, d...
Yaşınız 60'ı geçtiyse dikkat: Bu hastalık sinsice yaklaşıyor
Prostat sağlığı sandığınızdan daha önemli olabilir. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özer Güzel, 60 yaş üstü erkeklerin büyük bölümünü etkileyen iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserine ka...
Baş ağrısından ilaçsız kurtulun
Ani ve şiddetli baş ağrısında hemen hastaneye başvurulmasını tavsiye eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz “Ancak bu ara sıra yaşadığınız bir sorun ise ağrı kesiciye sarılmadan önce...
Yemekle mutlu oluyorsanız dikkat!
Yeme bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri hakkında bilinçli olunması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Şevval Işıklı, “Yeme bağımlılığı, tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğ...
Dünyanın en sağlıklı besini seçildi!
Dünya Sağlık Örgütü dünyanın en sağlıklı besini diyerek duyurdu. 100 gramında yalnızca 21 kalori bulunan bu sebze tere. Pestisit gibi toksik maddelerin yaygın kullanımı, sağlığa zarar ver...
Sivilcenizin rengi böyleyse hastaneye koşun
Normal gibi görünen sivilceler aslında cilt kanserine kadar götürebiliyor. Hızla agresif bir türe dönebilen bu sivilceler için uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Dermatologlar, zararsız gibi ...
Uzmanı uyardı: 50-60 yaş arasında daha sık görülüyor
Ani işitme kaybı, nedeni tam olarak belirlenemeyen ve üç günden daha kısa sürede gelişen, işitme testinde 30 desibel ve üzerinde (ardışık üç frekansta) kaybın tespit edildiği bir durumdur...
Tırnağınızdaki işaret nadir hastalığa yakalanacağınız anlamına geliyor
Tırnaklarınızda bulunan beyaz çizgilerin böbrek kanseriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, tırnakların üzerinde bulunan silik çizgilerin cilt ve göz kanseri dahil kan...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
'Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi'nin 3. sezonundan ilk fragman yayımlandı
Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi'nin üçüncü sezonundan ilk fragman paylaşıldı. Eski adı BluTV olan Max Türkiye’nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, “Amirimden yeni fragm...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Yüzme, koşu ya da bisiklet değil: Uzmanlara göre en iyi egzersiz buymuş
Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalara göre dans etmek koşu, yüzme ve bisiklet gibi geleneksel egzersizlerden daha etkili. Kardiyovasküler hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlar, dansın hem kalp fonksiyonlarını güçlendirdiğini hem de kolesterol dengesini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.