Yukarı
421788

Türkiye’den Afrika'ya 1,5 milyar dolarlık ihracat!

22 Şubat 2025 16:30

Türkiye'nin ocak ayında Afrika'ya ihracatı 1,5 milyar dolara ulaşırken, bu tutarın 1 milyar doları Kuzey Afrika ülkelerine gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artarak 21,2 milyar dolara ulaştı.

Türkiye, Afrika ülkelerine ocak ayında 1,5 milyar dolarlık ihracata imza attı. Bu tutarın 1 milyar doları Kuzey Afrika'ya yapılırken, bu oran da bölgeye ihracatın yüzde 67'sini oluşturmuş oldu.

Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'nin ihracatı Afrika ülkelerine yüzde 7,1, Kuzey Afrika ülkelerine ise yüzde 12,7 artış kaydetti.

MISIR BÖLGEYE İHRACATTA ÖNCÜ

Kuzey Afrika ülkeleri arasında en fazla ihracat 256,3 milyon dolarla Mısır'a gerçekleşti.

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerde normalleşme adımları, ülkeye ihracatta meyvelerini vermeye devam ediyor.

Mısır'ı 253,2 milyon dolarla Fas, 225,3 milyon dolarla Libya, 186,5 milyon dolarla Cezayir, 85,4 milyon dolarla Tunus ve 28 milyon dolarla Sudan izledi.

Bölgede değer bazında ihracat artışında ise Libya öne çıktı.

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre 61,7 milyon dolar arttı. İhracat artışında Libya'yı 22 milyon dolarla Sudan, 19,9 milyon dolarla Mısır, 18,2 milyon dolarla Tunus, 10,4 milyon dolarla Fas takip etti.

Bölgede ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre dış satımın gerilediği tek ülke Cezayir oldu. Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı 15,8 milyon dolar azalış kaydetti.

KUZEY AFRİKA'YA EN FAZLA İHRACAT KİMYA SEKTÖRÜNDEN

Sektörel olarak bakıldığında Kuzey Afrika ülkelerine en fazla ihracatı 178,7 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri gerçekleştirdi.

Bölgeye bu sektörün ardından çelik sektöründe 129,2 milyon, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamullerinde 108,6 milyon, tekstil ve hammaddelerinde 104,8 milyon, otomotiv endüstrisinde 72,4 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

Kuzey Afrika ülkelerinin en az talep gösterdiği sektörler ise 2,6 milyon dolarla tütün, 1,5 milyon dolarla yaş meyve ve sebze, 952 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 764 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı, 44 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri oldu.

"AFRİKA KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER İÇİN FIRSAT"

World Cooperation Industries (WCI) Forum Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, dünyadaki ticaret döngüsünün bozulmasının, lojistik maliyetlerin artmasının Afrika kıtasında ticareti de etkilediğini ancak buna rağmen Türkiye'nin Kuzey Afrika ülkelerine ihracatını artırdığını söyledi.

Bengisu, yapılan ihracatı önemli bulduğunu söyledi. Buralara yapılan dış satımda ihracatın kodlarının da altına inilmesi gerektiğini belirten Bengisu, "Mesela Mısır'a, Fas'a yaptığımız ihracatın yatırım malları makine aksamları ihracatı biraz fazlaysa önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde Türkiye'den oralara yatırım kayıyor anlamına gelebilir." dedi.

Bengisu, Afrika'nın küçük ve orta ölçekli şirketler için fırsat sunduğunu kaydetti.

Kuzey Afrika ülkelerinin biraz daha gelişmiş olduğu için buralara daha kolay ihracat yapıldığını aktaran Bengisu, "Bizim bugün Mersin limanından Libya'ya bir ürünü göndermemiz 4 günümüzü alabilirken, Çin'in Guangzhou'dan Libya'ya aynı konteyneri göndermesi belki 2 ayını alıyor. Dolayısıyla biz maça çok önde ve maliyetler açısından da çok iyi şekilde başlıyoruz fakat bunu yeterli derecede değerlendirmediğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Çin'in o bölgelere ihracatının dışında yatırımını da artırdığına işaret eden Bengisu, "Biz 'Büyük Türkiye' idealini gerçekleştireceksek bu sadece ürettiğimiz ürünü yurt dışına satmakla değil, üst akıl uygulayarak bazı ürünlerde daha uygun maliyetlerde üretim yapabileceğimiz bölgelerde fabrika açmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bengisu, "Türkiye sayesinde ayakta duran, iç savaştan ve bölünmeden kurtulan Libya'da niye büyük organize sanayi bölgesi kurmuyoruz? Türkiye neden Libya'nın bütün elektriğini, ön inşaat malzemesini, tarım malzemesini üretmesin? Sudan'a baktığımızda Sudan'ın dış ticaret endeksine göre ülkenin yüzde 30'u Türkiye tarafından karşılanıyor. İç savaş orada bitme noktasına geliyor." yorumunu yaptı.

Yakın zamanda Sudan'ın yatırım bakanıyla görüştüklerini söyleyen Bengisu, ülkenin imarı, inşası, sanayisinin yapılandırılması dahil bütün kollarda Türkiye'yle işbirliği yapmak istediğini kaydetti.

Dönüştürülebilir ihracata dikkati çeken Bengisu, Türk yatırımcıların o bölgeye gönderilerek orada kolay üretilebilecek ürünleri Afrika kıtasında üreterek bir döngü kurulabileceğini dile getirdi.

Bengisu, "500 milyar dolar, 1 trilyon dolar gibi Türkiye'yi ihracatta dünyanın ilk 10 ülkesine sokabilecek rakamlara ulaşmak için bu dönüştürülebilir ihracat modelini getirmemiz lazım. Kuzey Afrika, bunun için iyi bir örnektir. Oraya yaptığımız ihracat eğer makine ve ekipmanları sektöründeyse oraya bazı yatırımcıları gönderdiğimiz zaman bu dönüşüm size kar transferi olarak geri gelir. Türkiye'de de savunma sanayisiyle, insansız hava aracıyla dünyayla rekabet edilebilecek diğer projelerin finansmanıyla uğraşılır." değerlendirmesinde bulundu.

Afrika'nın doğru değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bengisu, Afrika kıtasında bölgelere göre ayrı ayrı stratejik hamleler yapılması gerektiğini vurguladı.

Bengisu, bununla ilgili stratejik yol haritasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

TİM verilerine göre, 2025'in ocak döneminde Kuzey Afrika'da en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler şöyle:

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de tüketici güven endeksi aşağı yönlü revize edildi: 7 puanlık düşüş

ABD'de Michigan Üniversitesi'nce ölçülen tüketici güven endeksi, şubatta aşağı yönlü revize edildi. 7 puanlık düşüş dikkat çekerken kısa vadeli enflasyon beklentisinin Kasım 2023'ten bu y...

Çiftçi borç batağında! 2020'ye göre bankalara olan borç 8 kat arttı

Çiftçiler artan maliyetler ve düşük desteklerle borç batağına sürükleniyor! CHP'li Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan kredi borcunun son dört yılda 8 kat artarak 886 milyar lira...


1 Mart'tan itibaren bu araçlar muayeneden geçemeyecek

TÜVTÜRK, ticari taksilerin güvenliğini artırmak için önemli bir düzenlemeye gidiyor. 1 Mart 2025 itibarıyla, araçlarda kamera donanımı bulunmayan ticari taksiler muayeneden geçemeyecek. B...

Borsada neler oldu? SPK bütün işlemlere neden inceleme başlattı?

Borsa İstanbul, yatırımcıların tedirginliğiyle dalgalı seyrini sürdürürken, TÜSİAD başkanlarına açılan soruşturma piyasaları etkiledi. Endeks sert düşerken, SPK olağanüstü fiyat hareketle...


Akaryakıt fiyatlarına zam geldi: Benzin, Motorin ve LPG'de güncel tablo

Küresel piyasalardaki dalgalanmalara ve dövizdeki değişikliklere bağlı olarak, 22 Şubat 2025 itibarıyka motorin (mazot) fiyatlarında artış yaşandı. Araç sahipleri, İstanbul, Ankara ve İzm...

SEC, Coinbase'e açtığı davayı sona erdirdi

Coinbase Global, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), kripto borsasına karşı açtığı davayı geri çekmeyi planladığını ve bir zamanlar ticaret platformu ve daha geniş sektör i...


Reklam Kurulundan Yanıltıcı Reklamlara Büyük Ceza: 30 Milyon TL

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, tüketicileri yanıltıcı reklam uygulamalarına karşı harekete geçti. Kurul, son toplantısında 183 reklam dosyasını mevzuata aykırı bularak toplam 30,2 milyo...

Kredi kartı kullanımı zirveye çıktı: Harcamalar artıyor!

Yurttaşların kredi kartı kullanımı artmaya devam ediyor. Ocak ayında kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılan harcamalar önceki yıla göre belirgin bir yükseliş gösterdi. Kartlı ödemelerde...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

‘Hadise’li Yorum Demet Akalın’ı Çileden Çıkardı

Ünlü şarkıcı Hadise, çıkacak yeni albümünün ilk şarkısını çektiği kliple yayımladı. Hadise’nin klibi sosyal medyada büyük beğeni toplarken, bir sosyal medya kullanıcısının Demet Akalın’a ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Yaşlanmayı hızlandıran 10 neden

‘’Yaşlanmak kaçınılmaz bir süreç ama bazı şeyler bu süreci turbo moduna alıyor’’ diyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, özellikle duygularımızdaki dalgalanmaların yaşlanma sürecini hızlandırdığını vurguladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR