Yukarı
424974

OECD'den Türkiye açıklaması

16 Nisan 2025 16:35

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) geçen hafta açıkladığı "Türkiye İnceleme Raporu"nun yazarları arasında yer alan Türkiye ekonomisti Sebastien Turban, rapordaki bulguları ve Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülerini açıkladı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) geçen hafta açıkladığı "Türkiye İnceleme Raporu"nun yazarları arasında yer alan Türkiye ekonomisti Sebastien Turban, rapordaki bulguları ve Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülerini açıkladı.

Turban, Türkiye'de 2023 ortasından beri yaşanan makroekonomik politikalardaki dönüşümün ardından, cari açığın azaldığını, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin kademeli olarak düştüğünü aktardı.

Enflasyonun hala yüksek olmasına rağmen düşüş eğilimini sürdürdüğünü dile getiren Turban, "Para ve maliye politikalarındaki uygulamalar, bizim öngörülerimizle uyumlu. Maliye ve para politikalarındaki sıkı duruş, enflasyon kontrol altına alınana kadar sürdürülmeli. Eğer hükümet, Orta Vadeli Program hedeflerine ulaşır ve uzun vadede bu seviyede bütçe açığını korursa, kamu borcu sürdürülebilir olacaktır." diye konuştu.

Turban, şu anda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve maliye otoritelerinin bu duruşu sürdürmek için güçlü taahhütler verdiğine işaret ederek, "Merkez Bankası'nın iletişimine bakıldığında, enflasyon kontrol altına alınana kadar para politikasının sıkı kalması gerektiği ve faiz kararının enflasyon ve beklentiler doğrultusunda belirleneceği oldukça net bir şekilde ifade ediliyor." dedi.

Para politikasında erken gevşemeye yönelik bir risk olabileceğini ancak bunun temel beklentilerinin dışında olduğunu aktaran Turban, ana senaryolarının makroekonomik politikalara yönelik güçlü taahhüdün süreceği yönünde olduğunu anlattı.

Turban, makroekonomik politika duruşundaki dönüşümünün Türkiye'nin dış pozisyonunu da iyileştirdiğini ve brüt rezervlerin son iki yılda önemli ölçüde arttığını dile getirdi.

Swaplar hariç net rezervlerde de bir artış görüldüğünü ve net rezervlerin 2024'te 2020'nin başından beri ilk kez pozitife döndüğünü anımsatan Turban, "Ancak, (son dönemdeki gelişmeler nedeniyle) şu ana kadar yaşanan azalma gözlemlenebilir olsa da, bu düşüş son 2 yıldaki birikim kadar yüksek değil. Bu açıdan, yine de rezervlerdeki artışı oldukça olumlu bir gelişme olarak görüyoruz" dedi.

Türkiye'nin potansiyel büyümesi yüzde 4 seviyesinde

Turban, söz konusu makroekonomik politikalar öncesinde Türkiye'deki ekonomik büyümenin "sürdürülemez derecede yüksek" olduğunu belirterek, sıkı para ve maliye politikasının bu büyümeyi daha sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 3,1 büyümesini beklediklerini, her ekonomide olduğu gibi sıkı para ve maliye politikasının enflasyon ve büyüme üzerinde baskı yarattığını dile getiren Turban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu büyüme yavaşlamasının, özellikle enflasyonu sürdürülebilir bir yola geri getirmeyi amaçlayan makroekonomik politikalar tarafından tetiklendiğini görüyoruz. Ardından, ekonomi normale dönerken, mevcut öngörülerimize göre, ekonomik büyümenin 2026’da yüzde 3,9 ile potansiyeline geri döneceğini düşünüyoruz. OECD'ye göre, Türkiye'nin potansiyel büyümesi yüzde 4 seviyesinde. Potansiyel büyüme, ekonominin fazla enflasyonist baskı oluşturmadan ne kadar büyüyeceğini gösterir. Şu anki projeksiyonlarımıza göre, 2026'da Türkiye'nin büyümesi bu potansiyel seviyeye geri dönecek. Bu seviyelerde, enflasyona yönelik yukarı yönlü baskı oluşmaz."

"Sıkı ekonomi politikasının sürdürülmesi yatırımcı güvenini için önemli"

Türkiye'ye yönelik uluslararası yatırımcı algısını da değerlendiren Turban, makroekonomik politikaların uygulandığı son dönemde yabancı yatırımcı algısının iyileşmeye başladığını ve bunun en önemli kanıtlarından birinin de kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımları olduğunu söyledi.

Turban, uluslararası yatırımcılar arasında daha yüksek bir iyimserlik olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ama hala gidilecek bir yol var. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımların, dalgalı sermaye akışları değil, ekonomide daha kalıcı olan doğrudan yabancı yatırımlar olması çok önemli. Bu yüzden, politika duruşunun sürdürülmesi gerektiğini savunuyoruz. Yatırımcı güveni, zamanla daha da artırılabilir. Son dönemde yaşananlara karşı, Merkez Bankası ve ekonomi otoritelerinin iletişiminden ve belirsizliklere karşı alınan kararlardan gördüğümüz, politikaları sürdürme taahhüdü mevcut. Böylece, Türkiye'ye güven artabilir ve bu yabancı yatırım akışları daha kalıcı hale gelir."

OECD'nin Türkiye İnceleme Raporu

OECD, geçen haftaki Türkiye İnceleme Raporu'nda, sıkı para ve maliye politikasının sürdürülmesi tavsiyesinde bulunmuş, mali disiplinin güçlendirilmesi, harcama verimliliğinin artırılması, vergi gelirlerinin genişletilmesi ve kapsayıcı büyümeyi teşvik etmek için yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu bildirmişti.

Türkiye'nin ekonomik yakınsamayı başarıyla sürdürmesinin yapısal reformları hayata geçirmesine bağlı olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026'da yüzde 3,9 büyüyeceği, enflasyonun ise bu yıl sonunda yüzde 31,4 ve 2026'da yüzde 17,3 seviyesinde gerçekleşeceğini tahminine yer verilmişti.

OECD verilerine göre, Türkiye ekonomisi son 10 yılda OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu ve yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüdü.

BORSAMATİK



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem 30 Nisan'da başlıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında tanıma birimleri taktırma zorunluluğu bulunan taşıt sahiplerinin ...

S&P Global'in Türkiye kararı ne olacak?

ForInvest Haber'in 15 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, S&P Global'in planlanmış değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunun "BB-", görünümünün ise "durağan" korunacağı öngörülüyor.


Borsa günün ilk yarısında geriledi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,26 değer kaybederek 9.371,65 puana indi. Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 iti...

Kapanan şirketler sayısı martta yüzde 12,3 arttı

Türkiye'de kurulan şirket sayısı, martta bir önceki aya göre yüzde 8,3 azalarak 8 bin 375, kapanan şirket sayısı ise yüzde 12,3 artarak 1932 oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde...


Seans öncesi bilinmesi gerekenler

Yurt dışı piyasaların büyük bölümünün "Paskalya" nedeniyle kapalı olduğu haftanın son günü, yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuşması, kısa vadeli dış borç stoku, kay...

Çiftçilerin destek ödemeleri bugün hesaplara yatacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 milyar 948 milyon 238 bin TL tarımsal destekleme ödemelerinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim...


KKM hesaplarındaki düşüş sürdü

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor. Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 744,3 milyar TL'den 728,1 milyar TL'ye geriledi. Aynı haftada krediler 17 tri...

TCMB faiz kararını açıkladı: Tekrar yükselişe geçildi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın üçüncü faiz kararını açıkladı. TCMB, nisan ayında politika faizini yüzde 46,6 seviyesine yükseltti. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi ...


Avrupa borsaları karışık seyretmeye devam ediyor...

Avrupa borsaları karışık seyredir devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşındaki belirsizlikler endişe yaratırken Avrupa Merkez Bankası'nın para politikası kararları bekleniyor. ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İrem Helvacıoğlu'ndan bebek müjdesi!

Başarılı oyuncu İrem Helvacıoğlu, geçtiğimiz yıl nikah masasına oturduğu Ural Kaspar ile ilk bebeklerini bekliyor. 3 aylık hamile olduğu iddia edilen oyuncu, annelik heyecanını şimdilik g...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bu belirtiye dikkat! Bunamayı yüzde 30 artırıyor

Bilim insanları uzun yıllar bunamayı geciktirecek bir araştırma yaptı. İşitme kaybı olanları yakından ilgilendiriyor. Bu yöntem hem bunamayı hem depresyon riskini azaltıyor. Yapılan yeni araştırmada, işitme kaybının erken dönemde tedavi edilmesi bunamanın gelişimini yıllarca geciktirdiğini ortaya koydu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR