Yukarı
421861

'Mozaikli Ev' gün yüzüne çıkıyor: Kraliyet mührü bulundu

24 Şubat 2025 12:47

İzmir’deki Pergamon Antik Kenti’nde süren kazılarda Roma dönemine ait "Mozaikli Ev" kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kazılarda kraliyet mührü taşıyan kiremit parçası, antik mezarlar, mutfak eşyaları ve savaş aletleri bulundu.

İzmir'de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı'nda kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yıl boyunca kesintisiz hale getirildi.

Projenin koordinatör kazı başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, proje kapsamındaki kazıların geçen eylül ayında başladığını söyledi.

Geleceğe Miras ile Türkiye'deki arkeolojik kazılarda büyük yatırımlarla geniş çaplı çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Sezgin, bunun Türk arkeolojisi için yeni bir dönem olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sezgin, Pergamon Antik Kenti'nde birkaç noktada çalışma yürüttüklerini anlatarak, Kızıl Avlu'nun yakınındaki kazılarda "Mozaikli Ev" olarak adlandırılan büyük bir yapı kompleksinin bulunduğunu ifade etti.

Antik dönemde bu tür yapıların önemli kişiler tarafından kullanıldığına dikkati çeken Sezgin, "Antik dönemde 'peristilli ev' olarak adlandırılan Mozaikli Ev, merkezi taş avlusu ve havuzuyla büyük bir konut kompleksi oluşturuyor" dedi.

Sezgin, kompleks yapıdaki önemli özelliklerden birinin mozaikli mekanlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mozaikli Ev'in en dikkati çeken özelliklerinden biri, mozaik zeminlere sahip olması. Bu da önemli bir yapı olduğunu gösteriyor. Yapının, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edildiğini değerlendiriyoruz. Hristiyanlık döneminde de kullanılmaya devam etmiş olmalı, çünkü hemen arkasında bulunan ve Mısır Tanrıları Tapınağı olarak bilinen Kızıl Avlu'nun kiliseye çevrilmesi, bölgede bir Hristiyan topluluğunun yaşadığını gösteriyor.

7. yüzyıldaki Arap akınları sırasında büyük bir yangınla terk edilmiş olduğunu düşünüyoruz. Çatı kiremitleri ve yanmış kaplar, bu yıkımın bir yangın sonucu olduğunu gösteriyor. Yapıda dört farklı noktada mozaikler bulundu. 3. ve 4. yüzyıllara tarihlenen bu mozaiklerde, geometrik ve bitkisel motifler ile farklı renkler kullanılması dikkati çekiyor."

Antik döneme ait kraliyet mührü

Bergama'nın, Helenistik dönemde bir krallık başkenti olduğunu hatırlatan Sezgin, Mozaikli Ev kazısında, kraliyete ait yapılarda kullanıldığı belirlenen mühürlü bir çatı kiremidi parçasının bulunduğunu aktardı.

Yusuf Sezgin, Helenistik döneme ait kiremit parçasının Roma dönemindeki yapıda da kullanıldığını belirterek, "Üzerinde 'Bazilike' yazan kiremit parçası bulduk. Helence bazilike, krala ait demek. Bergama Akropolü'nde kraliyet ailesi için özel olarak inşa edilmiş yapılarda bu tür mühürlerin kullanıldığı biliniyor. Bir binada bu ifade varsa, bu krala ait anlamına geliyordu. Daha önce parçalar halinde benzer örnekler bulmuştuk ancak ilk kez eksiksiz bir mühürlü kiremit ortaya çıkarıldı" ifadesini kullandı.

Havuzda çocuk figürlü mezar taşı 

Sezgin, Mozaikli Ev'in avlusundaki havuzda mezar taşı kullanıldığını fark ettiklerini dile getirdi. 

Mezardan sökülerek havuzda kullanıldığını düşündükleri taşın üzerinde hüzünlü bir hikayenin betimlendiğini aktaran Prof. Dr. Sezgin, "Mezar taşında 'dünyanın en tatlı çocuğu' yazılı bir ifade var. Bir çocuk figürü, yanında köpeğiyle tavşan avına çıkmış halde betimlenmiş. Annesi tarafından yaptırıldığı anlaşılan bu taş, hem duygusal yönüyle hem de dönemin sosyal yaşamına dair ipuçları barındırıyor" diye konuştu.

Şu ana kadarki çalışmalarda yüzde 20'lik kısmı gün ışığına çıkarılan kompleks yapının yıkıldıktan sonra uzun bir süre boş kaldığını değerlendirdiklerini belirten Sezgin, bölgede Bizans dönemine ait bir mezarlık alanı tespit ettiklerini söyledi.

Yusuf Sezgin, bunların, Türkler gelmeden önceki son Bergamalı Bizanslıların mezarlarının olduğunu kaydederek, bazı mezarlarda birden fazla gömüye rastladıklarını, bunun da o dönemde yaşam koşullarının çok iyi olmadığını gösterdiğini ifade etti.

Kazılarda ayrıca, Roma ve Bizans dönemlerine ait mutfak eşyaları, savaş aletleri, takılar ve sikkeler gibi günlük yaşamda kullanılan birçok eserin gün yüzüne çıktığını kaydeden Sezgin, bunların uygun olanlarının Bergama Müzesi'nde sergileneceğini vurguladı.

Sezgin, proje kapsamında Dionysos Tapınağı'nda da restorasyon çalışması ile gece müzeciliği için Asklepion ve Akropolis'te aydınlatma projelerinin yürütüldüğünü sözlerine ekledi. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Hababam Sınıfı'nın yıldızı Dilaver Gür: Kaçış planını ben çizdim

'Hababam Sınıfı Uyanıyor' filminde okuldan kaçış planını kara tahtaya çizen kişinin filmde de 'Dilaver' adıyla rol alan Dilaver Gür olduğunu biliyor muydunuz? Gür, verdiği bir röportajda ...

Sosyalist yazar ve çevirmen Sevim Belli yaşamını yitirdi

Sevim Belli'nin ölümünün ardından İstanbul Tabip Odası da bir taziye açıklaması yaptı. Açıklamada "İÜ. İstanbul Tıp Fakültesi mezunlarından, sosyalist, yazar, çevirmen, üyemiz Sevim Belli...


Mucizeler ve Skandallar dizisinin yapımcısından yeni hamle

Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın torunlarının açtığı dava sonucu yayını durdurulan 'Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar' dizisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Başrolünde Vahide Perç...

Tarihe yolculuk: Osmanlı mezarları QR kod ile dijitalleşiyor!

Kırklareli'ndeki Osmanlı mezar taşları artık geçmişi fısıldıyor. Genç bir öğrencinin geliştirdiği proje sayesinde, QR kod ile yüzyıllar öncesine ait mezarların bilinmeyen hikâyelerine ula...


3 bin yıllık hazinede Dünya dışı metal keşfedildi

İber Yarımadası'ndaki Tunç Çağı’na ait altınlarla dolu Villena Hazinesi'nde, bilim insanlarını heyecanlandıran iki farklı eser keşfedildi. Soluk renkli bir bilezik ve altınla süslenmiş pa...

3. Mersin Yaşar Kemal sanat günleri final yaptı

Mersin Büyükşehir Belediyesi; Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesindeki Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA), Yaşar Kemal Vakfı, Edebiyat Gönüllüleri ve Antik Sahaf Kitabevi...


Antik kentin 2 bin yıllık su kanalları ilk günkü gibi çalışıyor

İzmir'deki Smyrna Antik Kenti'nin altyapı tesisi 2 bin yıllık su kanalları halen ilk günkü gibi çalışıyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üye...

Yeşilçam'ın unutulmaz ismi Gölgen Bengü'nün son hali ortaya çıktı

Meraklı Köfteci filmindeki rolüyle hafızalarda yer eden Gölgen Bengü, oyunculuğu bırakıp profesörlük kariyerine yöneldi ve şimdi New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nde akademik çalışmalarına ...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hande Erçel ve Metin Akdülger aynı filmde buluşuyor!

Hande Erçel ve Metin Akdülger, yeni projeleri "İki Dünya Bir Dilek" filminde başrolleri paylaşacak. Filmin yönetmen koltuğunda Ketche otururken, senaryosunu Elçin Muslu kaleme alıyor. Han...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilim insanlarına göre bir sonraki salgının nedeni bu hayvan

2024 yılında Amerika'da en büyük dang humması salgını kaydedildi ve 13 milyondan fazla insan etkilendi. Önümüzdeki yıllarda, az bilinen diğer arbovirüslerin de popülasyonu etkileyebileceği ve henüz keşfedilmemiş patojenlerin bile bu durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısı yapıldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR